Rácalmás a Duna jobb partján, Budapesttől csupán hatvan kilométerre délre fekszik, gyakorlatilag az ország szívében található. Jól megközelíthető a 6-os főútról, illetve az  M6-os autópályáról, az új dunaújvárosi hídon át Tőlünk karnyújtásnyira van a magyar puszta, közel a Velencei-tó, az egykori királyi koronázóváros, Székesfehérvár, a Balaton, de az érdeklődő turista helyben is számos látnivalót talál.

Rácalmás szerencsés földrajzi fekvése, a természeti kincsek, az építészeti örökség mellett mára országos ismertségre tettek szert a közösségi rendezvények is, az őszi Tökfesztivál (http://racalmasitokfesztival.hu), a tavaszi Almavirág Fesztivál (http://racalmasivarosvedok.hu/almavirag-fesztival) és a Városnap augusztus 20-án.

JANKOVICH-KÚRIA

A festői szépségű parkkal övezett barokk építészeti műemlék, a Jankovich-kúria a régió legszebb épület-együttese, amelyben ökoturisztikai- és rendezvényközpontot alakított ki az önkormányzat.

A  XVIII. században épült kúria parkja a nap minden szakában nyitott. A főépület 7 termével, az Ökoturisztikai Központ 4 termével, valamint a gasztronómiai- és kézműves házak festői környezetben három állandó kiállítással, hangulatos ajándékbolttal és színes programkínálattal várja a látogatókat, valamint a céges- és magánrendezvények résztvevőit.
Bővebb információk: http://jankovichkuria.hu
img_20160622_143111

13493728_607171056109450_955543528_oimg_20160807_170706

teli_kuria

 

RÁCALMÁSI NAGY-SZIGET
szigettelenA természetvédelmi oltalom alatt álló, 380 hektáron elterülő rácalmási Nagy-sziget a Duna-Ipoly Nemzeti Park része. Növény- és állatvilága számos érdekes látnivalót kínál, a rácalmási Duna-szakasz pedig a horgászok paradicsoma.

A sziget védetté nyilvánításának egyik legfontosabb célja az volt, hogy a korábbi tarvágások után a gyönyörű tölgy-, kőris- és szilfa növénytársulásokat helyreállítsa és megóvja az új, idegenhonos agresszívabb fafajtáktól. Sűrű lombkoronájuk ellenére a ligeterdők cserje- és gyepszintje is rendkívül gazdag. Kifejezetten nagy és értékes a védett lágyszárúakból álló aljnövényzet: megtalálható többek között a hóvirág, a tőzike és a gyógynövényként is használt gyöngyvirág.

A táplálékban gazdag holtágak és öblök változatos madárvilágot fogadnak be. A Nagy-szigeten jelenleg is 92 különböző madárfajta fészkel és több mint 50 további látogatja rendszeresen. A türelmesebbek olyan ritka gázlómadarakat is megcsodálhatnak, mint a szürkegém vagy a fekete gólya. Madárvonuláskor a szigetek több száz fős réce- és lúdcsapatoknak nyújtanak ideiglenes lakhelyet. A szigeten olyan fenséges ragadozó madarak is megtalálhatóak, mint a rétisas, a halászsas vagy akár a kerecsensólyom.

Jelentős a sziget emlős- állománya is. a mezei pocok, a pézsmapocok és a védett vízicickány mellett a kitartóbb szemlélődők akár a hermelint, az őzt vagy a különösen ritka racalmas_2és fokozottan védett vidrát is lencsevégre kaphatják.

A Nagy-szigeten két kiépített hosszabb és rövidebb túraútvonalon kialakított tanösvény várja az érdeklődőket. A mélyebben fekvő ártereken és mocsaras területeken pallós cölöphidak vezetnek át. Így a sziget élővilágának szinte minden területét száraz lábbal kényelmesen járhatják be a látogatók.

Ha azonban kerékpárra pattanni támad kedve, azt is megteheti – akár saját, akár kölcsönzött kerékpárral. Az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően kiépült kerékpárút hálózaton nemcsak Rácalmást vagy a Nagy-szigetet járhatja be, de a hangulatos Duna-parton a kb. 10 km-re lévő Dunaújvárosba is el lehet jutni.

A JANKOVICH-KÁPOLNA ÉS A PAJZS CSALÁD EMLÉKMŰVE

Rácalmás érdekessége, hogy a régi, szépen gondozott temető a város szívében helyezkedik el.

Már messziről jól látszik a kápolnadombon álló gyönyörű Jankovich-kápolna, amit Jankovich Gyula építtetett a XIX. szd. második felében édesapja tiszteletére. A kápolna alatti kriptát a család temetkezési helyéül szánta.

A Pajzs család síremléke is nagyon impozáns, ahogy elénk tűnik a gesztenyefasor végén. A síremléket 1911-ben készíttette dr. rácalmási Pajzs Gyula (1897-ig Pick Gyula). Az 570 cm-es feszületen hatalmas korpusz látható, az építészeti rész 850 cm magas. Az oldalra kinyúló elemeken idézeteket olvashatunk a Bibliából és Prohászka Ottokár püspök tollából.

jonas-tibortemeto-e

90126994

 

 

 

 

TELESZKY-KÚRIA

Rácalmás központi részén található a volt Teleszky kastély, melyet a Márkus család emeltetett 1870 után. A XX. szd. első felében a Teleszky család tulajdona volt, ma is csodás környezetben ad otthont a Művelődési Háznak és sok színes programnak.

teleszky-kuria1

 

 

 

 

KRISZTUS MENNYBEMENETELE GÖRÖGKELETI SZERB TEMPLOM

rac-templom1

Az egyhajós, homlokzati tornyos, barokk stílusú templom 1773-ban épült, műemléki védelem alatt áll. Legutóbb 2002-ben volt felújítva.

Városunk történetéről részletesebben itt olvashat: http://racalmas.hu/index.php/racalmas-tortenete

 

 

 

KOVÁCS GALÉRIA

KOVÁCS GYÖRGY FESTŐMŰVÉSZ (1929-2013)

collageprintspah1470906703482-5804d76d-dd8e-43b2-9cb2-b197df3fc80f_l

Pestszentlőrincen született, és még kisgyermek volt, amikor szüleivel és testvéreivel visszaköltöztek édesanyja szülőfalujába, Rácalmásra, ahol a saját sziget részükön, a Nagy – Duna mentén álló házukban tölthette gyermekkorát. Sokoldalú művész, akinek a festményeken és grafikákon túl illusztrációk, díszletek, kisplasztikák, plakátok, meghívók, szekkók készítése, sőt emlékmű és park tervezés is gazdagította életművét.

Rendkívül termékeny festő volt, akinek művei fellelhetők szűkebb hazájában éppen úgy, mint Európában, többek között Svájcban, Németországban, és a tengerentúlon.

Az általa Rácalmáson létrehozott Kovács Galériában megtekinthető az állandó kiállítása, mely bemutatja művészi tevékenységnek keresztmetszetét.

Makovecz stílusban épült közintézményeinknek – a JANKOVICH MIKLÓS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY

dsc0005

 

Trafik Múzeum

  •  

    dav

EGYÉB LÁTNIVALÓK

Városunk látnivalói közül említést érdemel még az Ófalu számos műemlékből álló építészeti öröksége, a szerb temető, a sok-sok köztéri műalkotás, amelyek száma a Raáb Ervin Művészeti Alkotótábor révén egyre gyarapszik, de egy séta során mindenképpen érdemes felkeresni a városka templomait, valamint megcsodálni a Makovecz-sílusú városházát, egészségházat és iskolaépületet is.

Kapcsolatfelvétel

Örömmel várjuk kedves vendégeink megkeresését!

Elérhetőség

Térkép

Kérdése van? Írjon nekünk: